Az őssejt és a csontvelő betegségek

A csontvelő betegségek és az őssejt közös története a köldökzsinórvér-őssejtek felhasználásának kezdetével esik egybe. Mivel ezen őssejtek könnyen átalakulnak csontvelő sejtté, kínálta magát, hogy a lehetőségek első kiaknázása a csontvelőelégtelenségek területén történjen.

a csont felépítéseA korábbi gyakorlat szerint más alanyból nyertek csontvelőt, és ezt ültették be a csontvelő betegségben szenvedőbe. A hagyományos transzplantációnál hatékonyabbnak és előnyösöbbnek bizonyult a köldökzsinórvér-őssejtes megoldás, ritkábban következett be kilökődés a betegeknél.

A szövetekre gyakorolt regenerációs képességét aknázza ki az őssejtek alkalmazása a csontvelő daganatos betegségeinél, például a fehérvérűségnél.

Az őssejtek segítségével pótolhatóak a károsodott sejtek, amit a sugárterápia, kemoterápia kezelést igénylő rosszindulatú daganatos betegeknél kitűnően tudnak hasznosítani: az őssejteknek köszönhetően ugyanis nagyobb adagban adható a sugár és a kemo. Ez azért fontos, mert az rákos sejtek gyors osztódása ellen az jelent hatékonyabb fegyvert, ha a fenti terápiák dózisa növelhető anélkül, hogy a vérképző szervek sejtjei kárt szenvednének.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>