Őssejt és a cukorbetegség – hol tartunk a gyógyításban?

Az őssejtek a klasszikus medicina mindennapjaiban, jelenében is kiemelt jelentőséggel bírnak. De a jelenlegi felhasználási területek még – nagyon úgy tűnik -, hogy csak a jéghegy csúcsát jelentik. A jelenleg is folyó kutatások nagyon kecsegtetőek, és olyan egészségügyi problémák, krónikus betegségek kapcsán ígérnek igazi áttörést, amelyek eddig a nem gyógyítható vagy a nem eléggé hatékonyan kezelt betegségek közé tartoztak.

CukorbetegségAz egyik ilyen komoly, és világszerte közel 300 millió embert sújtó krónikus betegség – a diabétesz, vagy magyar nevén cukorbetegség. Az őssejttel történő laboratóriumi kísérletek nagyon biztató eredményeket hoztak, ugyanis a kísérletek során az őssejtek inzulintermelő szigetsejtekké alakultak át.

A laboratórium falain túllépve, a gyakorlatban is jó eredményeket értek el a kutatók: a Cord Blood America Inc. közleménye szerint (amelyről az Endocrine Today is beszámolt) ugyanis kínai orvosok az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők állapotában jelentős javulást értek el. A kísérletek során a köldökzsinórvér-őssejtek a T-sejtekre olyan kedvező hatást gyakoroltak, amelynek következményeként növekedett a szervezet inzulintermelése és ezzel egyenes arányosan csökkenthető volt a külső inzulinbevitel. Természetesen még számos további vizsgálatra van szükség, különösen ami az utókezeléseket illeti.

A klinikai vizsgálat alátámasztani látszik az eddigi tézist, miszerint az őssejtek segítségével a diabéteszes betegeknél pregnáns állapotjavulás érhető el. A kutatók más autoimmun betegségek kapcsán is hasonló eredményekre számítanak.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>