Köldökzsinórvér

Az újszülött baba köldökzsinórjában és a méhlepényben fellelhető vér a köldökzsinórvér. Egyedinek mondható abban a tekintetben, hogy a köldökzsinórvér vörösvérsejtjei olyan hemoglobinokat tartalmaznak, amelyek nem képesek az oxigén szállítására. Ezzel magyarázható, hogy a vörösvérsejtek a baba világra hozása után nagyon gyorsan elhalnak. Ezen tulajdonsága teszi egyedivé a köldökvért, emiatt különbözik jelentős mértékben a nagyobb gyerekek és a felnőttek vérétől.

A köldökzsinórvér jelentősége abban rejlik, hogy kitűnő forrása a minőségi őssejteknek, amelyek speciális körülmények között, speciális őssejt-bankban fagyasztott állapotban hosszú ideig eltarthatók, majd felhasználhatók. A köldökzsinórvér-őssejtek fiatal, életrevalóbb őssejtek, amelyek épp ezért lényegesen könnyebben adaptálódnak felhasználáskor, kisebb a kilökődés veszélye. Kevesebb idő alatt alakul ki fehérvérsejt, vörösvérsejt, vérlemezke az köldökvérből származó őssejtből, mint más őssejtből. Ez azért bír nagy jelentőséggel, mert hiányoznak a (bakteriális és vírus fertőzéstől védő) fehérvérsejtek a beteg szervezetből, tehát az esetleges fertőzések miatt az idő fontos tényező.

Másik előny, hogy az innen történő őssejt-gyűjtés fájdalommentes és nélkülöz minden kockázatot. A köldökzsinór – akárcsak a méhlepény – végül kórházi hulladékként egyébként megsemmisítésre kerülne az értékes őssejt állománnyal együtt.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>